persones tòxiques-serp

Persones tòxiques

La nostra naturalesa, és sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i crear relacions sanes amb els demès, que ens facin sentir bé i que ens enriqueixin a tots.

Quan això no es produeix, i la relació fora d’enriquir-nos ens degrada i ens fa sentir malament a un o als dos que la formem, és que hi ha una relació tòxica. Així, podem dir que no hi ha persones tòxiques, si no relacions tòxiques.

“Se entiende como tóxico, aquello que daña, perjudica o envenena la salud, la estabilidad emocional y el bienestar de una persona”

Laura Rojas-Marcos

tigre

Tots en un moment o altre de la nostra vida, ens podem tornar tòxics. Sobretot en situacions on ens sentim amenaçats, insultats o agredits. El que és important és que ens n’adonem i hi posem remei. El problema està en les persones que ho son, i no en son conscients….

Com detectar-les i mantenir-nos a distància

Sabrem que tenim al costat una persona tòxica quan:

 1. Ens fa sentir incòmodes o fora de lloc
 2. Ens fa sentir petits i vulnerables
 3. Ens sentim jutjats o desqualificats
 4. Ens fa sentir culpables
 5. Ens desgasta, ens intimida, ens fa sentir indignes o insignificants
 6. Ens domina i ens controla (a través de la por…)
 7. Desprès d’estar amb ells ens sentim molt més cansats del que estavem abans

Classificació de les Persones Tòxiques (Tipologies)

Podem trobar molts tipus de persones tòxiques, aquí us poso algunes de les habituals,

 1. Persones irascibles, que s’enfaden fàcilment. Generen por en les persones properes, perquè en qualsevol moment poden tenir un esclat de ràbia.
 2. Persones pessimistes i negatives, veuen pegues en tot, tot ho troben malament. La vida és un desastre, tot està malament, però no busquen la forma de canviar-ho, ni volen sentir solucions. (vampirs emocionals)
 3. Persones porugues, tenen por de tot, si per elles fos, mai sortirien de casa ni farien res.
 4. Persones molt crítiques, és igual com facis les coses, per ells mai serà suficient…molt comú en l’entorn familiar.
 5. Persones envejoses i tafaneres: sempre estan xiuxiuejant i parlant malament de tothom. Aquí entrarien el Bullying o assetjament.
 6. Persones manipuladores i encantadores, persones que poden semblar amables i complaents…per tal de manipular i aconseguir el que volen.
 7. Persones culpogenes, manipulen a través de la culpa. Si no fas o actues com elles esperen que ho facis, et faran sentir malament.
 8. Persones narcisistes, busquen tenir tota l’atenció, i tenen tendència a ocupar tot l’espai  (jo..jo..jo, jo més…)
 9. Persones víctimes, mai res els va bé, però no accepten l’ajuda de ningú, ni fan res per sortir del forat.
 10. Persones autoritàries i controladores, que no admeten cap forma de fer les coses que no sigui la pròpia. Són capaços de manipular per tal de aconseguir els seus objectius.

Actuació de les persones toxiques

toxicitat familiar

Les persones tòxiques, d’una forma instintiva i molts cops fins i tot inconscient, descobreixen fàcilment les seves víctimes i les seves febleses, actuant de la següent manera:

 • Detecten les pors, els fantasmes, i les ferides més profundes que tenim cada un de nosaltres, i les utilitzen per manipular-nos. Conscient o inconscientment.
 • Saben donar la volta a qualsevol situació, sempre se surten amb la seva, arribant a mostrar-se com a víctimes quan realment són els botxins.
 • Son experts en deformar la realitat per medi de mentides o veritats parcials, i les trampes del llenguatge. Com que controlen el discurs, també poden controlar el pensament. (Et poden dir miserable amb bones paraules, i encara els dones les gràcies).
 • Actuen com a depredadors o vampirs, no respecten l’autonomia dels demès i imposen els seus propis criteris.
 • Els seus principis varien en funció dels seus objectius. Utilitzen les persones.
 • Mai se senten culpables, però aconsegueixen fàcilment que nosaltres si que ens en sentim.
 • Excel·lents estrategues. Són pacients i constants per tal d’aconseguir els seus objectius.
 • Et fan dubtar de les teves capacitats i les teves competències, i aconsegueixen minar la teva autoestima.
 • Mostren incoherència entre el seu discurs i el seu comportament.
 • Veuen els demès com a instruments a través dels quals aconseguir els seus objectius. Quan ja no ets útil pels seus propòsits, et deixen.

Perquè?

 • Darrera una persona tòxica, generalment hi ha una persona falta d’amor, però que això no us faci caure en el parany…per poder ajudar-la i ajudar-nos a nosaltres mateixos, cal ser conscients i conseqüents amb els nostres límits.
 • Necessiten manipular per sentir-se grans, perquè no marxem del seu cotat, etc…
 • No s’adonen que la llibertat és el millor regal, perquè l’amor flueix de forma harmònica. Quan tenen algú al seu costat perquè l’estant manipulant, hauran de fer-ho sempre, perquè en el moment que deixin de fer-ho el perdran….a no ser que canviïn l’actitud i s’atreveixin a deixar que esculli. Això fa molta por…..però si l’altre persona els escull serà perquè ho vol així, serà en llibertat.
 • No conec cap altre tipus d’amor, si no el que es dona i es rep en llibertat. Qualsevol altre cosa passa per la intoxicació d’aquest amor.

Mecanisme d’entrada

mecanisme d'entrada

 • Quan es produeix una intoxicació és perquè aquella persona ha entrat en el nostre espai privat, i ningú no entra en el nostre espai privat si jo no ho permetem.
 • Perquè ho hem permès? Quina emoció hi ha darrera d’aquest vincle, què volem demostrar? No es tracta de culpabilitzar a ningú, res més enllà de tot això, si no d’observar l’origen . Perquè un cop detectat aquest origen podré desactivar aquesta intoxicació .
 • Observar en quin moment es produeix, hi ha moments o situacions on baixem la guàrdia, o ens sentim més vulnerables. Detectar-ho ens posarà sobre la pista.
 • La dependència emocional és un factor molt important, molts cops, fins que no sanem una relació de dependència amb algú difícilment podem sanar la toxicitat que aquesta relació produeix.

Eines per una vida plena (antídots)

Stop

 1. Posar-hi consciència (detectar la toxicitat i observar com s’ha produït): Observar la nostra vulnerabilitat davant d’aquesta persona. Què sentim davant d’ella (por, ràbia, tristesa, alegria ). Què volem demostrar, què volem aconseguir que no aconseguim
 2. Responsabilitzar-nos de les nostres emocions i de la nostra vida
 3. Adaptació (només quan és possible, posant una altre mirada a la situación)
 4. Humor
 5. Allunyament físic, mental (abstracció) o emocional
 6. Assertivitat (dir NO)
 7. Sortir del joc ( no reaccionar ni prendre’s-ho com una cosa personal)
 8. Augmentar l’autoestima:

amistat

Potenciar els recursos que tenim, realitzar activitats que reforcin les nostres aptituds i habilitats, buscar nous entorns més saludables, on valorin les nostres qualitats.

Fomentar les relacions socials: potenciar els vincles afectius i les relacions socials que ens facin créixer com a persones i ens donin la llibertat de ser qui som.

Namasté 💟

3 thoughts on “Persones tòxiques

 1. Hola Rosa,
  M’encanta llegir-te perquè sempre és tan savi tot el que dius. Hi ha persones tóxiques i cal detectar-les. M’agradaria també saber com identificar el bon apego del mal apego. Quins criteris cal tenir en compte?
  Un petonet guapa😘

  1. Hola Aina,
   gràcies pels teus comentaris i les teves aportacions, en breu escriuré més sobre el tema. Què significa per tu el “bon apego”? Posa’m un exemple. Gràcies.✨🙏✨

 2. Estava cercant informació sobre aquest tema ja que hi ha opinions de tot i massa diversificades.
  Jo sóc filla d’una mare tòxica. És cert, en la seva infantesa li va faltar amor. Manca d’un pare. Un pare que va abandonar la seva mare, una ‘bruixa’, abans que parís. La seva mare també era tòxica. Però el ésser pessimista i veure-ho negre és anar massa lluny en dir que ets una persona tòxica.
  A mi, m’han “lligat” a casa, m’han tractat com una inútil, una dona sense objectius, m’han robat diners fruit del meu treball total perquè no em pogués escapar de la llar familiar. Jo sóc una víctima, la que porto problemes… Estic “institucionalitzada”. Haig de preguntar si puc o no fer alguna cosa, tenen control sobre mi. Quan estic sola en un altre lloc, em trobo bé però després d’experimentar fracassos socials, cada vegada em sento més sola, i allà on vagi, tampoc m’hi trobo bé. Jo definiria la meva vida com un camí desèrtic on a banda i banda hi ha una vida exuberant, com un miratge que no me’n permet entrar.
  El teu article és molt interessant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>