Dandelion-ladonasavia

La llibertat dels nostres fills

Sovint em plantejo on està límit del nostre paper com a pares, fins on cal acompanyar els nostres fills, i fins on impulsar-los a caminar sols. La veritat, és que crec que no hi ha una única resposta, perquè cada família és un món, i sobretot, cada nen és diferent i cal respectar la seva individualitat.

Sempre he pensat que les eines més importants que les famílies tenim, són la nostra intuïció i les nostres orelles. La intuïció, per poder escoltar les nostres pròpies certeses (més enllà de la raó, i del que està establert), i les orelles, per aprendre a escoltar als nostres fills. No oblidem que la infància és l’època en què estem més a prop de la nostra intuïció i les nostres certeses. Us convido a crear un espai perquè ells les puguin expressar i nosaltres les puguem escoltar i acompanyar de la millor forma possible.

– Mama, quan vagi a tercer, voldré anar sol a l’escola- . Em va dir el meu fill mentre estàvem a l’autobús de camí cap a l’escola. Se’m va dibuixar un somriure als llavis mentre li deia:

– Si quan  facis tercer  et sents prou gran per anar sol a l’escola jo t’hi deixaré anar. No cal córrer. Poc a poc anirem fent passets. Un dia t’acompanyaré fins a dalt (on està el pati), un altre fins a la parada d’autobús, i un altre dia  sortiràs directament  de casa i em diràs: Adéu mama-, ha somrigut i se li ha escapat el riure per sota el nas….. S’ha vist a si mateix feliç dient-me adéu, sense por, segur d’ell mateix. Li he volgut fer entendre que no hi ha pressa, que el camí el marca ell. Que quan estigui preparat només caldrà que ens ho demani, i l’anirem deixant anar.

Moltes vegades em pregunto …quan és el moment adequat per deixar-lo volar?, em fa por lligar-lo massa, i m’encanta que sigui ell qui poc a poc em va demanant aquest espai sense por, a mesura que se sent preparat per adquirir aquesta llibertat.

Per acabar, m’agradaria proposar-vos algunes Flors de Bach, molt interessants per acompanyar-nos en aquest camí de ser pares:

  • Chicory: és una flor meravellosa per aquesta època de la vida, perquè et permet estar present com a pare/mare amorós, sempre respectant la seva individualitat i el seu vol. D’alguna forma ens ajuda a dir des  del cor als nostres fills “Vola amb la seguretat que passi el que passi, seré aquí, per rebre’t amb els braços oberts, quan vulguis tornar.”
  • Red Chestnut: Ens ajuda a confiar en la vida i en els nostres fills, calma les preocupacions i els neguits que puguem tenir al respecte. Permetent que aixequin el vol amb la confiança que tot anirà bé.
  • Walnut: facilita tots els canvis de la vida. Hi ha autors que diuen que “talla lligams”, a mi m’agrada més dir que dona llibertat als lligams que ja hi ha. Un pare/mare, sempre tindrà un lligam amb els seus fills, ho vulgui o no. El que és important és que aquest lligam es mantingui sa.
Namasté 💟
 

2 thoughts on “La llibertat dels nostres fills

  1. Just els consells que necessitava avui, Rosa. Moltes gràcies! Les teves paraules son sàvies, respectuoses I molt escaients..Pensant en que el meu fill farà aviat 7 anys, m’estava preguntant fins on cal acompanyar-lo en el seu camí I també fins on hem de donar-lis la nostra visió de la vida, la mort, Déu,..ell pregunta I pregunta..

    1. Gràcies Laia. Les teves paraules m’animen a seguir escrivint…
      A través de les seves preguntes, els nostres fills/es sempre ens ensenyen el millor moment per parlar d’un tema concret. No cal que ens avancem, de fet, molts cops si parlem de temes que ells no estan preparats per assimilar, es desconecten i es posen a jugar. A vegades, si jo crec que per alguna circumstància, com la mort d’un familiar, cal parlar sobre un tema concret, li pregunto directament. “Vols que parlem sobre això?” i li dic, “si em vols preguntar alguna cosa, o vols que en parlem, saps que pots fer-ho en qualsevol moment”. Això si….quan us busquin, si no els podeu atendre en aquell moment concret, concreteu el moment que els atendreu, si no es poden sentir “no escoltats”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>